De loep van Luyendijk
| Karel Verhoeven
Journalist en antropoloog Joris Luyendijk neemt de journalistiek van De Standaard het komende jaar onder de loep. Hij schrijft zijn kritiek neer in maandelijkse essays. Dat wordt spannend, en vaak confronterend, schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven.
Luyendijk is wat ik een structuurcriticus van de media zou noemen. Hij kijkt naar de bril die media dragen, naar hun logica, spelregels en conventies, naar hoe de nieuwsmarkt functioneert en hoe dat het idee van ‘nieuws’ beïnvloedt. Hij doet dat als vakman, en een van de allerbeste in zijn vak, die altijd ook een buitenstaander is gebleven van nieuwsredacties. Het maakt hem tot de lucide, toonaangevende media- en maatschappijcriticus van de Lage Landen.
We nodigen Luyendijk uit om in onze interne keuken te neuzen, omdat wij media de opdracht hebben om ook het debat over onszelf te organiseren. Zeven jaar lang heeft De Standaard dat gedaan met een ombudsman. Die concentreerde zijn aandacht vooral op klachten, opmerkingen en bedenkingen over individuele artikels. Dat leidde tot een oordeel over hoe goed de journalist en krant hun werk deden op dat specifieke onderwerp. Dat blijft relevant, maar als lezers een titel, een foto of een aanpak contesteren, doen ze dat doorgaans vanuit een structureler onbehagen. Nu meer dan ooit.
Sinds Trump en het populisme in Europa heten journalisten de elite te zijn, noemen ook ernstige mensen ze politiek correct en rijst bij elke fout het verwijt van fake news. Aanvallen op media en journalisten groeien uit tot een politieke strategie. Bij elk incident wordt de journalistiek in het politieke bad getrokken. Dat leidt op Twitter tot dovemansverwijten en toenemende brutaliteit.
Daarom voelen we de nood aan reflectie met een veel bredere adem. Luyendijk heeft ervaring met heftige breuklijnen en blinde vlekken. Hij was correspondent in het Midden-Oosten van 1998 tot 2003 en schreef er het gelauwerde boek Het zijn net mensen over (2006).
In 2011 verhuisde hij naar Londen, waar hij in opdracht van The Guardian onder meer voor De Standaard de wekelijkse column ‘Centen & The City’ schreef. Hij maakte er ook een ontluisterend boek over, Dit kan niet waar zijn, dat een enorme bestseller werd. Nu is hij terug in Amsterdam. Van daaruit volgt hij nauwlettend De Standaard. Dat hij buiten de kleine en vaak dompig aanvoelende binnenlandse debatarena staat, beschouwen we als een troef. Hij is tenslotte een antropoloog.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire